:: TRIMBESKRIVNING ::

  :: INLEDNING ::

Den engelska Cocker Spanieln är en ras som behövs trimmas regelbundet för att behålla sin päls i fin kondition. Pälsmängd och kvalitet kan variera ganska mycket och vissa cockrar har väldigt riklig, lockig och svårskött päls och då får man lägga ner lite extra jobb för att hålla pälsen fin. I rasstandarden står det att….

*Pälsen skall vara slät, silkesaktig, aldrig sträv eller vågig, inte alltför riklig och aldrig lockig. Fanorna skall vara rikligapå frambenen, kroppen och bakbenen ovanför hasen *

Man bör raka eller effilera hals och öron samt klippa tassarna minst en gång i månaden. Cockern behöver kammas, borstas eventuellt tovutredas med jämna mellanrum, gärna 1 gång i veckan. Börja vänja din lilla valp med kam, borste och klosax redan från början och försök att göra detta till en mysig rutin. Glöm inte att kontrollera din hunds öron och tänder med jämna mellanrum. Många av verktygen du behöver kostar ganska mycket, men det lönar sig att lägga ner lite mer pengar på att få bra verktyg och då blir det också lättare att få ett bra resultat..

Lite TIPS innan du börjar…
- Det bästa resultatet får du alltid om du plockar för hand, när du använder effileringssax finns det risk att pälsens färg och stuktur ändras. Pälsen kan tex. bli lockig och på svarta cockrar kan pälsen bli dassig och grå samt på de röda kan pälsen vitna.
- När du plockar pälsen så får du mycket bättre tag om stråna om du har kalk i pälsen och på fingrarna och ta aldrig mer än ca 10 strån i taget.
- Kom ihåg när du effilerar att alltid lägga saxbladen längs med håren, antingen medhårs eller mothårs men att du på vissa ställen får vrida och vända på saxen för att forma till runt virvlarna.
- När du effilerar så skall du hålla den sida med saxens tänder mot dig (dom skall peka uppåt) och den raka sidan mot hunden.
- Borsta ALLTID och ofta ur pälsen där du har effilerat så att du ser hur du har klippt och risken för hack minskar.


<<< Klicka här för att se vilka verktyg du behöver >>>


Före (obadad)
Före (badad & nyfönad)
 
Öronen

Använd klippmaskin med skär nr:10 men om du inte har någon klippmaskin så går det lika bra att använda effileringssax. Känn efter var örat slutar innanför pälsen och raka mothårs (eller medhårs) den övre tredjedelen av örats in- och utsida upp till öronfästet och glöm inte att även raka rent i alla små veck som finns i öronen. Om du har en klippmaskin med ställbart skär så är det bra om du provar dig fram men tredje hacket brukar vara bra för att det inte skall bli för kort.


Ansikte och nos
 
Plocka bort dom långa stråna på nosen, mellan ögonen och ovanför ögonen för hand. Akta så du inte rycker bort morrhåren för hand för det gör ont. Alternativt är att effilera dessa partier och sedan klippa bort morrhår och ögonbryn med raksaxen, glöm inte småstråna och i vecket på underläppen. Klipp också av ögonfransarna om dom är väldigt långa. (längden på ögonfransarna är en smaksak men se till att dom inte irriterar hundens ögon). Hakan rakar du ju samtidigt som halsen (se hals-beskrivningen)

TIPS!
Var noga med att hålla vecket rent från hår och matrester så slipper du svampinfektioner. Om det börjar lukta "sur disktrasa" i mungiporna på är det troligen svamp och då kan du ta lite äppelsidervinäger på en bomulls-tuss och tvätta rent 2 gånger om dagen i ca en vecka.


Huvudet ( Effileringssax el.plocka för hand)

Röda cockrar skall ALLTID plockas för hand för att inte få en vit krullig ”hätta” på huvudet. Svarta, black & tan och mörkt blåa cockrar bör också plockas i den mån det går men på vissa sitter pälsen så hårt och dom blir lätt ”skalliga”. Annars kan man effilera huvudet men nackdelen med att detta är att pälsen lätt kan få gråa strån. Effilera medhårs uppe på huvudet och borsta ur pälsen hela tiden så att du ser hur du har klippt, effilera sedan övergången mellan öra och huvud samt kinden (mellan öra och mungipa) så att det inte blir en massa hack där efter rakningen. Om du effilerar mothårs så försvinner det mer hår och det blir lätt stubbigt. Kom ihåg att pälsen kan ändra färg och struktur när du klipper i den (den blir gärna lockig och kan bli grå). Tänk på att du kan behöva "forma" huvudet.

Vad du än gör så raka aldrig din cocker på huvudet med maskin för då ser dom skalliga ut och får även en annan struktur och färg.


Halsen
Håll upp huvudet på hunden och raka mothårs från bröstknappen upp till hakan eller medhårs från hakan ner till bröstknappen och ut på sidorna, raka sedan medhårs i en trekant från innerörat mot bröstbensknappen, raka inte utanför virvlarna där pälsen möts från två håll längs halsens utkant utan precis mot dom. Effilera sedan båda ”virvlarna” på sidorna av halsen mellan örat och bröstet där pälsen möts så att det blir en jämn och slät övergång.
 

Nacke och rygg
Plocka bort ullen från nackknölen och bak till svansen, ner på sidorna av halsen och sidorna av ryggen om det står ut mycket där. Det går också bra att använda trimkniv, Mikkis Röda, Blå eller Gula. Om du använder trimkniven så kom ihåg att sträcka hundens hud och dra kniven i pälsens riktning liggandes plant mot huden, annars kan du göra illa hunden. Se också till att kniven inte skär av pälsen utan att den "löper med" smidigt och att det är underullen som lossnar. Det tar ett tag innan man har fått in snitsen. Tyvärr finns det finns en risk med detta verktyg att pälsen blir vågig så plocka pälsen så mycket du kan och använd gummihandskar och kalk för att underlätta plockningen. Man kan också använda en tät kam att kamma bort ullen med.Om din hund är övergrodd på nacke och rygg så kan du i värsta fall använda underullskrattan Mars Coat-King (med 20 tänder) men var försiktig för den för om man använder den för ofta så kan pälsen bli vågig och få en hårdare struktur.


 
Klipp bröstbehänget i en jämn båge med den raka saxen och fina sedan till kanterna med effilersaxen...


Forma sedan till fanan med den raka saxen uppifrån och ner och jämna sedan till kanterna med effileringssaxen så att de inte blir för skarp kant. Runda inte för mycket så det ser ut som hunden är vek i handloven.

Klipp även ur på insidan mellan frambenen så det blir mer luft där emellan.


Bakben/lår & has
Kalka pälsen och plocka utsidan av låret.Tunna ut ”byxorna” med hjälp av effileringssaxen (eller plocka) så att de inte sticker ut från sidan sett. Baksidan av låret, linjen från skinkan ner mot hasen ska vara fri från utstickande tussar.
Karda upp pälsen på hasen. Lägg en skarpsax mot den stora trampdynan och klipp pälsen ovanför i samma längd som trampdynan är hög. Klipp sedan från hasspetsen mot tramdynorna, sett från sidan en rund fin båge med en raksax. Det ska vara mer päls upptill på hasen än ner mot trampdynorna. Tunna ur med effilersaxen om det behövs.

<<
Låt hunden stå med benen isär, korta av längden från hasspetsen och uppåt till ett upp och nervänt V mellan hundens ben. Till sist formas knävinkeln.
>>


Rumpa & svans
”Spegeln” under svansroten effileras så den blir slät på båda sidorna om analöppningen och ner till virvlarna. Plocka eller effilera bort underullen på ovansidan av svansen.

Klipp av toppen så nära själva svansen som möjligt, sätt tummen och pekfingret på svanstoppen och känn vart svansen sluta så att du inte klipper av svansen. Klipp behänget på svansen i en fin linje från rot till topp.

Effilera kanten så att det ser naturligt ut. Det är en smakfråga hur mycket fana man vill ha.


Överline
Färdig rygg och nacke...


Underlinje
 
Färdig underlinje...




Kloklippning

  :: VALPPÄLSEN ::

Före (4 månader)
Valppälsen tas inte bort förrän den är riktigt mogen och lossnar lätt när du plockar. Detta brukar ske när hunden är mellan 7 och 9 månader MEN det kan även sitta kvar längre så ha inte för bråttom. Innan valppälsen börjat släppa så klippen du bara runt och under tassarna, rakar halsen och effilerar lite i övergången på halsen (där pälsen växer så att den möts från två olika håll), rakar öronfästet (den övre tredjedelen av örat) både på in-och utsida och effilerar lite under svansen.
Efter (8 månader)
När valppälsen väl är mogen att plocka så gör det gärna för hand el.med en tät kam så mkt det går. Plocka alltid i hårets riktning, annars gör det ont på valpen. Kom oxå ihåg att rycka lite päls i taget. Du kan också använda lite hjälpmedel som tex. Mars Coat-King (20 tandad) och senare när du fått bort det mesta av pälsen kan du oxå använda den blå eller gula Mikki kniven. Bästa resultat ffår du om du plockar så mycket som möjligt, använd kalk och gummihandskar för att få bra grepp.

  :: BAD & FÖN ::

Ungefär var 14:e dag är lagomt att bara hunden. Personligen tycker jag att #1 All systen Supercleaning & Conditioning är ett väldigt bra schampo. I balsamdjungeln har min favorit blivit PCL Dog & Cat, som ger mina hundar en fin lyster och gör att pälsen håller sig rak och platt och luktar gott långt efter badet + att det inte fasnar lika mkt skräp i pälsen.

Min absoluta favorit är ANUBI serien, tyvärr så är den väldigt svår att få tag på. Den finns dock att beställa på (www.huverods.se) D 102 oljebalsam & D 103 rinse är oxå bra balsam till ett hyfsat pris. Om hunden är väldigt oborstad (och har lite tovor här och där) när du skall till att bada så kan det vara bra att låta bli och borsta hunden. Bada hunden och var noga med att skölja ur schampot innan du har i balsamet. Om du skall ställa ut din hund är det extra noga att skölja ur balsamet för annars blir pälsen "tåtig".

Ska du inte ställa ut så kan du låta lite balsam vara kvar i pälsen. Låt hunden inte hunden självtorka, börja föna direkt efter badet. Se till att ha ett stadigt bord och sedan hunden på bordet (om du inte har något bra bord så går det lika bra med köksbordet eller golvet), det är enklare att komma åt hela hundens päls ända in till huden om den ligger ner. Borsta med en karda där du fönar och se till att pälsen blir riktigt torr och genomborstad överallt, annars är finns det risk att pälsen blir krusig och ruffsig när hunden har legat på pälsen och så håller sig pälsen ren och tovfri längre.

Detta är viktigast om du skall ställa ut din hund. Om hunden har tovor så försök att borsta bort dom samtidigt som du fönar och om du inte får ut dom helt så tar du Matbreakern och reder ut det som är kvar av tovorna. Om hunden är lite vågig på ryggen när du fönat klart så kan du lägga på ett täcke på hunden för att släta ut pälsen lite extra. Om du inte har tillgång till ett täcke så går det bra med en handduk som du fäster med säkerhetsnålar under halsen, magen och svansen men var noga med att dom sitter fast så att hunden inte gör illa sig eller sväljer nålarna och ha gärna hunden under uppsikt.